Naast mijn motor heb ik nog een andere hobby: mijn computer. Deze hobby heeft oudere papieren dan de motor. Sinds het eind van de jaren '80 (toen de pc's enigszins betaalbaar werden) ben ik ermee bezig. En dan vooral het schrijven van programma's.
Het grote voordeel van deze hobby is het feit dat ik ermee bezig kan zijn op de momenten die mijzelf het beste uitkomen. Bovendien kan ik in verschillende programma's een directe relatie leggen met het evangelie en/of met mijn werk. Op die manier werkt het dubbelop!

Even tussendoor: als je iets kunt met de computer, komt het altijd van pas. Stel dat je strafregels moet schrijven: 500 regels omdat de man of vrouw voorin de klas niet de humor kan inzien van een paar papieren vliegtuigjes, die de gezelligheid in het lokaal verhogen. Kijk, dan weet je weer, waarom je ÚÚn of meer programmeertalen geleerd hebt...

In de loop van de tijd heb ik verschillende programma's geschreven. Sommige daarvan gewoon voor de aardigheid. Die mogen anderen dan ook vrij gebruiken. Enkele daarvan zijn te krijgen via de downloadpagina. Zo vind ik het lastig om altijd de CD-lade met de hand te openen en te sluiten. Daarom schreef ik een programmaatje om dat met de muis te kunnen doen. Een ander programma schreef ik voor mijn kinderen: om de cijfers op school bij te houden.

Een paar grotere en meer serieuze programma's zijn officieel uitgegeven en in de handel gebracht: 'Klikbijbel' en 'Liturgie Digitaal'.


Klikbijbel
De Klikbijbel is een programma dat ik geschreven heb, omdat mijn dochter helemaal weg was van de Kijkbijbel, een geweldig mooie uitgave van het
Nederlands Bijbelgenootschap: een eenvoudige weergave van een aantal bijbelverhalen met schitterende tekeningen van Kees de Kort.

Omdat we tenslotte in het digitale tijdperk leven, leek het me een goed idee om mijn dochter te verrassen met een interactieve versie van de Kijkbijbel in de computer. Mijn vrouw bedacht de naam 'Klikbijbel'.
Toen de cd-rom met de Klikbijbel klaar was, heb ik contact gelegd met het Nederlands Bijbelgenootschap. Daar werd positief gereageerd. Van het ÚÚn kwam het ander en binnen de kortste keren lag de CD-ROM in de schappen van de boekwinkels.
Helaas is er nooit een heruitgave gekomen, zodat de Klikbijbel nu alleen tweedehands te koop is.

Klik hier om een indruk te krijgen van het spelen met de Klikbijbel
Klik op het plaatje om een indruk te krijgen van het spelen met de Klikbijbel.

Uit informatie van een boekhandel haal ik het volgende:
Cd-rom voor jonge kinderen met allemaal spelelementen, gebaseerd op de tekst en tekeningen van de Kijkbijbel. Op de cd-rom worden alle verhalen uit de Kijkbijbel voorgelezen, waarbij telkens de tekst en de bijbehorende tekeningen van Kees de Kort te zien zijn. Ook is het mogelijk om de verhalen zelf van het scherm te lezen, waarbij zelf het tempo van het doorklikken bepaald kan worden. Zo functioneert de cd-rom als kijkboek en als leesboek en doeboek. De Klikbijbel heeft bovendien mogelijkheden om met de verhalen en tekeningen aan de slag te gaan:
een quiz met meerkeuzevragen;
een aantal legpuzzels;
kleurplaten, die met de muis kunnen worden ingekleurd;
een kiekeboespel (te vergelijken met memory)
Het aardige is dat de uitleg bij de keuzemenu's en knoppen is ingesproken door kinderen.

Liturgie Digitaal
De meeste programmeertijd gaat zitten in dingen die te maken hebben met de bijbel of dingen rondom de bijbel. Zo heb ik een hulpmiddel gemaakt voor het maken van liturgieŰn. De naam 'Liturgie Digitaal' zegt het al: het is een programma om in kerkelijke bundels met liederen, belijdenisgeschriften, enz. snel te kunnen zoeken, om een liturgie samen te kunnen stellen, om even te horen hoe die melodie ook al weer klinkt, enz.
Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om zelf aantekeningen te maken en verwijzingen naar bijbelteksten aan te brengen.
Liturgie Digitaal wordt uitgegeven door de
firma Jongbloed te Heerenveen.

Klik hier om een indruk te krijgen van het werken met Liturgie Digitaal
Klik op het plaatje om een indruk te krijgen van het werken met Liturgie Digitaal.

'Liturgie Digitaal' is ooit begonnen onder de naam 'Kerkboek'. Speerpunt was in die tijd vooral het werken met het Gereformeerd Vrijgemaakte kerkboek. Intussen zijn de mogelijkheden behoorlijk uitgebreid. Reden om voor de nieuwe versie de naam te wijzigen in 'Liturgie Digitaal'. Het programma wordt nu geleverd met diverse modules:

  • het Gereformeerd Vrijgemaakte kerkboek;
  • de bundel met de psalmen uit 1773 (incl. 29 gezangen, belijdenisgeschriften, e.d.);
  • de bundel met de psalmen uit 1773 (incl. 12 gezangen, belijdenisgeschriften, e.d.);
Door het werken met modules is het programma geschikt om in de toekomst ook met andere (extra) modules te werken. Updates van Liturgie Digitaal en van modules zijn beschikbaar via het internet (klik hier). Want gemak dient de mens...

Het programma is nu al geschikt om te werken met het 'Liedboek voor de Kerken'. Helaas kon de uitgever tot nu toe geen toestemming krijgen om het Liedboek als vierde module aan het programma toe te voegen.
Er is nog een tegenvaller. De vrijgemaakte liedbundel breidt zich steeds verder uit. Wat zou er logischer zijn dan het uitbreiden van Liturgie Digitaal met die nieuwe liederen? Maar jammer genoeg zijn er diverse rechthebbenden (als het gaat om de teksten en de melodieŰn) die geen toestemming willen geven om hun lied(eren) digitaal te gebruiken.
Diep in mijn hart heb ik nog steeds de hoop niet opgegeven, dat hierin nog eens verandering zal komen.

naaráhetábeginávanádezeápagina