Geniale geesten

Geniale geesten onder motorrijders.
Zo af en toe zijn er mensen die iets maken dat voor een hele reeks motorrijders van groot belang is.
Om op een idee te komen waar andere mensen van zeggen, “waarom ben ik daar nou niet opgekomen” daar is genialiteit voor nodig.
Om dat idee dan ook daadwerkelijk uit te voeren, daar is kennis voor nodig.
Als deze eigenschappen samenkomen dan ontstaat een vaak iets moois.
Zo gebruikt de Motorblaadjeredactie al een hele tijd het uitermate handige programma Tyre.
Vroeger heette dat anders, maar hoge internetheren maakten daar bezwaar tegen, dus al enige tijd heeft deze slim geprogrammeerde applicatie de charismatische naam Tyre. Tyre is een afkorting voor Trace Your Route Everywhere
Tyre is, vinden wij, geniaal gevonden. Het is namelijk zowel veelzeggend als helemaal niets zeggend tegelijk, en daarom dekt het de lading perfect.
Als je Tyre gaat gebruiken zul je het begrijpen, je kunt er heel veel mee en toch laat het je helemaal vrij in je doen en laten.

Google Earth
Met behulp van Google Earth maak je een route .
Doordat je ook werkelijk kan zien hoe en waar je rijdt kan je de meest ideale route uitzoeken.
Net dat weggetje dat door dat prachtige dal voert, of langs dat mooie meer.
Niet zoals b.v. met Mapsource( mapsauce in de wandelgangen) waar je alleen afhankelijk bent van een getekende kaart, die je weliswaar later ook naar Google Earth kan exporteren maar dat is een stuk omslachtiger.
Ook vang je op deze manier de beperkingen van de TomTom aardig op.
Een TomTom heeft ondanks de vele pogingen van gebruikers (en van ook van ons) nog steeds maar 48 waypoints tot zijn beschikking.
En dat is voor een beetje reis niet echt veel.
Dit en omdat de firma TOMTOM nou niet echt zijn beloften is nagekomen m.b.t. Motorblaadje is dan ook de oorzaak dat wij inmiddels zijn overgestapt op Garmin.
Garmin geeft overigens ook niet echt thuis als het om communicatie met Motorblaadje( en dus de gebruikers) gaat, maar dat even terzijde.

Voor de redactieleden die nog wel met een TomTom rond rijden is Tyre een uitkomst.
Je kunt met veel minder waypoints een route maken omdat je de logica van de weg kan zien.
Ook dan gaat het natuurlijk niet altijd 100% maar zeker net zo goed als met mapsauce.
Tyre is nog eens gratis te downloaden ook, geweldig!.
48 waypoints
En als je per ongeluk iets meer dan 48 waypoints aanmaakt dan kan Tyre het file ook nog eens opdelen in meerdere stukken, zodat je toch door kunt gaan, werkelijk geniaal geprogrammeerd.
Als je een route hebt gemaakt en gereden, dan kun je hem ook nog eens delen met andere gebruikers van Tyre op de website van Jan Boersma.

En omdat we een beetje nieuwsgierig werden naar wie nou de man achter dit computerprogramma was, hebben we Jan maar eens opgezocht in Amersfoort.
Na een korte zoektocht in het nieuwe gedeelte van Amersfoort vinden we uiteindelijk de homestede van Jan.
Al bij het aanbellen, stuiten we op een andere passie van Jan, want aan de deurpost prijken enige strofen poëzie.

begenadigd
Zoals dat wel vaker voorkomt volgen er na het eerste bakkie leut al de nodige herkenningspunten.
We herkennen veel ervaringen en gedachtegangen van een echte motorrijder, 1 van ons dus.
Jan rijdt nog niet zo heel lang motor maar hij heeft al een indrukwekkende reeks avonturen kunnen beleven op zijn trouwe k1100, die dan ook al een respectabel kilometerstand heeft.
Zoals je wel zult zien als je Jan zijn site bezoekt om bijvoorbeeld Tyre te downloaden is het dagelijks beroep van Jan predikant.
Dat dit een zeer drukke baan is en niet een van 9 to 5, weten we vast allemaal wel.
Dus is het motorrijden en het maken van tochten een mooie uitlaatklep voor Jan, en wij als Motorblaadjeredactie staan daar volledig achter.
Jan heeft inmiddels van TomTom een nieuwe rider om uit te proberen ( hij wel )en dat bevalt hem tot nu toe uitstekend! ( nu moet TomTom ook nog maar eens proberen de Motorblaadjeredactie te overtuigen)
De K1100 staat in de garage achter het huis en het is duidelijk gezien de moddersporen dat Jan hem regelmatig Uitlaat.

Jan, een begenadigd Computerprogrammeur en een aardige motorrijder, daar hebben we er meer van nodig.
Als u Tyre eens uit wilt proberen dan heeft u naast Tyre ook Google Earth nodig, en gelukkig voor ons zijn beide programma’s gratis van Internet te halen.
Jan werkt voortdurend aan verbeteringen en wij wachten dan ook vol spanning af wat de volgende versie van Tyre ons nu weer voor een aantal leuke speeltjes zal gaan bieden.

Kijk op de site van Jan daar zijn links te vinden naar Tyre en naar Google Earth.
Ook zijn er een paar tochtjes te vinden van Motorblaadje die nog wel een paar bugjes hebben (moeten we tot onze grote schaamte bekennen), maar misschien kunnen we die er uit vissen met hulp van onze lezers.
Jan is inmiddels verhuisd vernamen we, en wij wensen Jan dan ook veel geluk en voorspoed op zijn nieuwe woon- en werkplek in Veenendaal.
We hopen tevens dat hij het heel rustig krijgt met het reguliere werk zodat hij meer kan programmeren maar dat zal wel ijdele hoop zijn.

lastminute aanvulling: je hoeft niet beslist met Google Earth te werken. Sinds enige tijd kun je ook werken met Google Maps. Die is zelfs geïntegreerd in Tyre, zodat je alleen nog maar Tyre hoeft te downloaden en te installeren.

Hier is Tyre te vinden : www.janboersma.nl/gett/index.html
Tekst: Rob Koster
 


voor reacties.... mailto:redactie@motorblaadje.nl?subject=Reactie%20op%20Geniale geesten

TELL A FRIEND