Preken

Een belangrijk deel van mijn werk bestaat uit het voorbereiden en houden van preken.
Vroeger schreef ik ze uit, waardoor het gemakkelijk was om ze voor iedereen beschikbaar te stellen.
Inmiddels doe ik dat al een heel aantal jaren niet meer. EÚn van de redenen daarvoor is het gegroeide inzicht dat je een preek niet moet lezen, omdat het dan geen preek meer is.
Een preek is een gebeurtenis, zowel voor de degene die de preek houdt als voor degene die naar een preek luisert.
Preken is voor mij inderdaad steeds meer een gebeurtenis geworden, elke zondag weer. Een geweldige gebeurtenis, waarin ik merk dat de Geest van Jezus aan het werk is, zowel bij mij als bij de mensen die luisteren.

Zodoende dacht ik tot voor kort dat deze manier van preken alleen maar voordelen had.
Inmiddels ben ik erachter dat er ook een paar nadelen zijn:
  • Preken die ik al wat langer geleden voorbereid en gehouden heb, zijn ook inderdaad echt in het verleden 'verdwenen'. Het is bijna onmogelijk om ze weer te gebruiken. Ik zit er niet meer 'in' en het kost veel meer voorbereiding dan vroeger om een oudere preek over een bepaald onderwerp opnieuw te gebruiken.
  • Het is niet langer mogelijk om op een snelle manier preken aan te bieden, bijvoorbeeld op de pagina die je nu leest.
Met name het laatste nadeel vind ik toch wel jammer voor de mensen die gewend waren om via deze pagina af en toe een preek van mij te lezen, voor zichzelf of als lezer voor de gemeente op zondag.
Op dit moment zie ik daar geen oplossing voor. Wie die oplossing wel ziet: ik hoor het graag!

Wil je toch een preek van mij horen, dan kun je natuurlijk altijd terecht bij 'kerkdienst gemist'. Via deze link zijn de kerkdiensten van de Goede Herderkerk in Emmen gemakkelijk terug te luisteren.
Je kunt ook terecht op het YouTube kanaal, waar mijn preken terug te luisteren zijn. Gebruik dan deze link: Goede Herderkerk YouTube video's en vergeet niet: het gaat niet om onze kerk, om onze organisatie of om mij, het gaat om Jezus!

Dopen
Op zondag 13 september 2020 was er in Almere (mijn vorige gemeente) een bijzondere doopdienst: op het LumiŔrestrand aan het Weerwater.
Hamid en Sara hadden gevraagd om de doop voor henzelf en voor hun kinderen. Geweldig! Wat een groei in dit opzicht. In nog geen twee jaar tijd heb ik in Almere meer dan 10 volwassenen mogen dopen!
Wat het nu extra bijzonder maakte: Hamid en Sara wilden graag gedoopt worden door onderdompeling. Voor onze gemeente in Almere de eerste keer. En ook voor mijzelf de eerste keer om (na een aantal kinderen) nu ook volwassenen op deze manier dit bijzondere teken van Gods liefde mee te geven!

Hier is de hele dienst te volgen, inclusief een korte preek over Rom. 6: met Jezus begraven worden en weer opstaan uit de dood! Dit is een verkorte versie, met het getuigenis van Hamid en Sara en vervolgens het dopen.


Corona
In de periode van het corona-virus moesten we (net als andere kerken en gemeentes) ineens zoeken naar andere vormen. We gingen diensten met preken organiseren, die via YouTube uitgezonden konden worden, zodat gemeenteleden en heel veel anderen onze diensten online konden volgen.
Zodoende kwamen ineens veel diensten en preken beschikbaar op video.
Maar hoe organiseer je nou een dienst, als de mensen niet kunnen samenkomen? Het is natuurlijk mogelijk om in een lege kerk een dienst op te nemen, alsof de zaal vol zit. En dat kun je dan op zondag uitzenden. Ik weet dat veel kerken voor die aanpak gekozen hebben.
Natuurlijk is iedereen vrij in zijn eigen vormgeving, maar het is een manier die mij niet aanspreekt. Alleen het holle geluid in een lege kerkzaal vind ik heel akelig. Bovendien is het 'voorgaan' in een lege kerkzaal voor mij net iets teveel van een toneelspel. Negatief verwoord: kerkje spelen. Want hoe kun je voorgaan, als er niemand aanwezig is die kan volgen?

Kortom: we hebben gezocht naar een andere aanpak, een nieuwe invalshoek, frisse vormen. Nieuwsgierig? Hier zijn wat linkjes naar een paar van die alternatieve diensten:
(Na verloop van tijd zijn we regelmatig teasers gaan gebruiken om de diensten aan te kondigen.)

De meest recente opnames (vanaf december 2020) zijn gemaakt in de tijd dat ik al in Emmen aan het werk was.
De opnames van vˇˇr die tijd stammen nog uit Almere.


Thema   Link naar de dienst   Link naar de teaser

Hoe sterk is een lam?
 
   

Geloven zoals Jezus
 
 

Wat wil de Heer?
 
   

Gebruik de handleiding!
 
   

God is zo gewoon
 
 

Waar ben jij thuis?
 
 

Wat is jouw focus?
 
 

Met Jezus ben je veilig!
 
 

Goed nieuws voor iedereen!
 
 

Kijk omhoog!
 
   

Ben jij al vrij?
 
   

Hou vol!
 
   
 
Tenslotte een aardigheidje met een persoonlijke noot: Jan op de preekstoel