Omdat ik regelmatig benaderd word met vragen over e-mail en internet, heb ik hier een aantal vragen verzameld en voorzien van een (mogelijk) antwoord. Het is de bedoeling om deze pagina regelmatig aan te vullen met nieuwe vragen en antwoorden.
Als je vraag er niet bij staat of als het antwoord je niet helpt, kun je me een e-mail sturen.

Klik op een vraag om naar het antwoord toe te gaan:

 1. Ik kan de bijlagen van mijn e-mail niet meer openen. Wat moet ik doen?
 2. Moet ik een virusmelding doorsturen naar anderen?
 3. Ik ben gisteren op een goede site geweest. Hoe vind ik die terug?
 4. Deze pagina is ÚÚn woordenbrij. Hoe kan ik hier iets vinden?
 5. Dit mailtje is bedoeld om geld te verzamelen. Moet ik het mailtje doorsturen?
 6. Moet ik meedoen aan deze handtekeningenactie?
 7. Mijn Canon-printer geeft de foutmelding 'Afvalinkt bijna vol'. Wat moet ik doen?


Ik kan de bijlagen van mijn e-mail niet meer openen. Wat moet ik doen?

Als je last hebt van dit probleem, gebruik je waarschijnlijk Outlook Express versie 6 voor je e-mail. Dit programma heeft namelijk een ingebouwde beveiliging tegen bijlagen, die mogelijk onveilig zijn. Helaas is de beveiliging dermate hoog, dat ook normale bijlagen (zoals Word-documenten en ZIP-bestanden) niet meer geopend kunnen worden.
Gelukkig heeft Microsoft de mogelijkheid gegeven om deze overbodige beveiliging uit te schakelen. Hieronder wordt beschreven hoe je dat kunt doen. Maar let op: bijlagen kunnen natuurlijk wel schadelijk zijn. Zorg daarom altijd voor een goede virusscanner, die de bijlagen van je e-mail kan controleren op de aanwezigheid van virussen. En vergeet niet om de virusscanner up-to-date te houden!

Om de beveiliging in Outlook Express 6 uit te schakelen, doe je het volgende:

 1. Kijk eerst of je Outlook Express 6 gebruikt: klik in het menu 'Help' op 'Info'. 2. In het venster 'Info' wordt ook informatie gegeven over het versienummer van Outlook Express. 3. Als je geconstateerd hebt dat je inderdaad Outlook Express 6 gebruikt: klik in het menu 'Extra' op 'Opties'. 4. Ga naar het tabblad 'Beveiliging'.
 5. Daar staat een aankruisvak met de tekst "Opslaan of openen van bijlagen die mogelijk een virus bevatten niet toestaan". 6. Verwijder het vinkje uit dit aankruisvak en klik op 'OK'.
Nu zou je de bijlagen normaal moeten kunnen openen. Is dat niet het geval, dan heb je een ander probleem. Mogelijke oorzaken daarvan zijn:
 1. Je virusscanner staat te strak afgesteld. Controleer de instellingen van je virusscanner.
 2. Het bestand dat je wilt openen, wordt door je computer niet herkend. Zo heb je bijv. Adobe Reader nodig om een pdf-bestand te kunnen openen. Als je Adobe Reader niet ge´nstalleerd hebt, kan je computer pdf-bestanden niet openen.
  De meest voorkomende bestandsformaten op het internet (met de bijbehorende programma's) zijn:
  PDF - bestanden die horen bij
  AdobeáReader.
  ZIP - bestanden die horen bij WinZip.
  DOC - bestanden die horen bij Word of WordPad.
  (Als je Adobe Reader of WinZip niet hebt, kun je die ophalen en installeren door hierboven op de onderstreepte woorden te klikken.)

Naar het begin van deze pagina


Moet ik een virusmelding doorsturen naar anderen?

Het antwoord op deze vraag is bijna altijd: Nee! Ik ben zelfs geneigd om het woord 'bijna' weg te laten. Heel wat electronische postbussen raken verstopt door virusmeldingen die geen virusmeldingen zijn. Vaak worden ze doorgestuurd door goedbedoelende mensen, die de melding toch maar doorsturen, omdat het bericht over een virus afkomstig is uit een 'betrouwbare bron'.
In het meest gunstige geval is de zogenaamde virusmelding een 'hoax' (een nepwaarschuwing). Dat is wel irritant, maar gelukkig niet echt schadelijk (afgezien van verstopte postbussen). Veel erger zijn de meldingen waarbij aanwijzingen gegeven worden om een zogenaamd virus te verwijderen. Meestal kom je als argeloze gebruiker te laat tot de ontdekking dat je helemaal niet een virus verwijderd hebt, maar een normaal en noodzakelijk onderdeel van Windows!

In deze laatste categorie valt de 'virusmelding', waarbij aanwijzingen gegeven worden om het bestand 'JDBGMGR.EXE' te verwijderen. Dat gaat als volgt:

  Je krijgt een mailtje van een goede vriend met een viruswaarschuwing. Je vriend weet te melden dat het hierbij gaat om heel nieuw virus, dat nog door geen enkele scanner herkend wordt. Het virus zit in het bestand jdbgmgr.exe en is herkenbaar aan een beertje. Je wordt aangespoord om het bestand op te zoeken en meteen te verwijderen. Vervolgens moet je het bericht doorsturen aan iedereen met wie je wel eens mailt, want die kunnen door jou besmet zijn met het virus.Ik weet niet waar deze melding oorspronkelijk vandaan komt, maar het is in elk geval iemand met een misplaatst gevoel voor humor. Want elke gebruiker van Windows zal het betreffende bestand vinden. Het is namelijk een normaal onderdeel van Windows. En als je het verwijdert, zul je vroeg of laat tot de ontdekking komen, dat je problemen hebt met het inlezen van pagina's op internet. (Het betreffende bestand is namelijk bedoeld om javascript te verwerken.) Bovendien, als je het bericht doorstuurt, zorg je ervoor dat het probleem in stand gehouden wordt.

Kortom: stuurt nooit een virusmelding door. Ook niet als die afkomstig is van een goede vriend of bekende. En als je het echt niet vertrouwt: neem een kijkje op ÚÚn van de pagina's van de bekende anti-virusbakkers, bijv. op die van
McAfee. Informatie die daar niet te vinden is, is niet relevant.

Naar het begin van deze pagina


Ik ben gisteren op een goede site geweest. Hoe vind ik die terug?

Gelukkig wordt dit soort informatie keurig bijgehouden door Windows. Klik links bovenin de Internet Verkenner op het sterretje voor 'Favorieten'.

In het linkerdeel van het venster wordt nu een overzicht geopend met bovenaan drie knoppen. Klik op de meest rechtse knop 'Geschiedenis'. Dan verschijnt een lijst van webpagina's die de afgelopen tijd bezocht zijn. Zoek in die lijst naar de pagina die je opnieuw wilt bezoeken.
Om de geschiedenislijst te verbergen, klik je nog een keer op hetzelfde sterretje.
Deze 'truc' werkt alleen, als de voorkeuren voor de Internet Explorer goed ingesteld zijn. Standaard is dat wel het geval. Als je de geschiedenis niet verwijderd hebt en als je sinds de installatie van Windows niets gewijzigd hebt, wordt de geschiedenis van de afgelopen drie weken bewaard.

Het is ook mogelijk om de voorkeuren hierbij aan te passen aan je persoonlijke wensen. Dat doe je als volgt:
 1. Klik op de knop 'Extra' en vervolgens op 'Internet-opties'. 2. Ga naar het tabblad 'Algemeen'. Klik daar bij 'Browsegeschiedenis' op de knop 'Instellingen'. Vervolgens kan het aantal dagen ingesteld worden, dat de geschiedenis bewaard moet blijven. Vul het gewenste aantal dagen in en klik een paar keer op 'OK', tot alle dialoogvensters weer verdwenen zijn.
Naar het begin van deze pagina


Deze pagina is ÚÚn woordenbrij. Hoe kan ik hier iets vinden?

Sommige pagina's bevatten veel tekst die onoverzichtelijk weergegeven wordt. Het is gelukkig gemakkelijk om op een internetpagina te zoeken naar specifieke tekst. Druk op Ctrl+F. Er verschijnt dan een venster, waarin je op kunt geven welke tekst je zoekt.

Als de opgegeven tekst voorkomt op de pagina, wordt die keurig netjes geselecteerd en weergegeven.

Naar het begin van deze pagina


Dit mailtje is bedoeld om geld te verzamelen. Moet ik het mailtje doorsturen?

Zo nu en dan krijg je een mailtje dat een beroep doet op je hart. Met alle nodige variaties komt het ongeveer hierop neer: er is ergens een ziek kind, dat geld nodig heeft voor een operatie. De ouders hebben dat geld zelf niet, maar er is een internetprovider die een bepaald bedrag beloofd heeft voor elke keer dat het mailtje doorgestuurd wordt naar iemand anders.

Helaas wordt op deze manier geen geld gegenereerd. Was het maar waar! Het enige dat geproduceerd wordt, is spam (veel en overbodige en daarom vervelende e-mail). Resultaat: veel irritaties en volle of verstopte elektronische brievenbussen.

 1. Er is geen enkele provider die kan nagaan, welke (en hoeveel) e-mails er wereldwijd verstuurd worden via allerlei kanalen en providers.
 2. Stel dat het wel zou kunnen: wat een harteloze instelling van zo'n provider om het benodigde bedrag op deze manier beschikbaar te stellen. Een groot bedrag in ÚÚn keer zou een betere reclame zijn.
 3. Ik herinner me een mailtje uit ongeveer 1997 van een jongetje dat nog hooguit een jaar te leven had. Maar dan moest er wel geld op tafel komen, anders zou hij binnen een paar weken sterven. We werden opgeroepen om met z'n allen ervoor te zorgen dat hij een plezierig laatste levensjaar zou hebben. Maar daarvoor moest de e-mail wel zoveel mogelijk doorgestuurd worden.
  Cynisch genoeg kwam ik hetzelfde mailtje onlangs weer tegen. De naam van de aardige provider was veranderd evenals het jaartal. Maar verder was het verhaal nog steeds hetzelfde. Blijkbaar zijn er mensen die er plezier in hebben om dit soort verhalen in stand te houden.
Kortom: als je een dergelijke mail krijgt, stuur die niet door! Stuur liever een mailtje naar je vriend(in), van wie je het mailtje kreeg om hem (haar) uit de doeken te doen hoe het zit. Op die manier kun je eraan meewerken dat dit nodeloze en irritante e-mailverkeer wordt ingedamd.

Naaráhetábeginávanádezeápagina


Moet ik meedoen aan deze handtekeningenactie?

Sommige 'hoaxes' (nepwaarschuwingen) nemen de vorm aan van een handtekeningenactie. De inhoud doet een beroep op je verontwaardiging of op je rechtvaardigheidsgevoel. Er wordt een schrijnende of stuitende situatie getekend, er wordt een protest verwoordt en je wordt gevraagd om je naam toe te voegen aan de meegestuurde lijst met namen. Vervolgens moet je dan de mail doorsturen naar al je vrienden en bekenden.

Een bekende hoax, die in christelijke kring rondgaat, is de actie rond de film 'Corpus Christi', een film waarin Jezus en zijn leerlingen als homoseksuelen weergegeven zouden worden. Wees gerust: er zijn geen plannen voor zo'n film, behalve misschien in de (verziekte?) geest van degene die ooit met deze handtekeningenactie begonnen is.

Als je dus een e-mail krijgt met het verzoek om je naam toe te voegen aan de lijst en vervolgens de e-mail door te sturen, is er maar ÚÚn goede reactie: negeren. Of liever nog: klik op 'allen beantwoorden' (of 'reply all') en laat iedereen weten dat de handtekeningenactie onzin is.

Een handtekeningenactie via het internet is op zich al een hele onderneming, omdat handtekeningen geverifieerd moeten kunnen worden. Toch zou dat kunnen via een invulformulier. Maar via de e-mail is dat onmogelijk.
Bovendien: wie zorgt er uiteindelijk voor dat de voortdurend doorgestuurde e-mails op de goede plek terecht komen? Jij niet, want jij stuurt de mail alleen maar door. Hetzelfde geldt voor je vrienden en kennissen die de mail van jou krijgen, enz.
Toch lijken sommige hoaxes heel echt, omdat ze een e-mailadres vermelden, waar de verzamelde namen heengestuurd kunnen worden. Maar meestal gaat het daarbij meestal om een nepadres.

Kortom: het enige wat een dergelijke actie doet, is het vervuilen van electronische postbussen.

Naaráhetábeginávanádezeápagina


Mijn Canon-printer geeft de foutmelding 'Afvalinkt bijna vol'. Wat moet ik doen?

Voor bezitters van een Canon-printer is dit een bekende vraag. Na enige tijd is de afvalbak voor de overtollige inkt vol. En dan? Het probleem laten oplossen door Canon (een mogelijkheid) kost handenvol geld. Zoveel, dat het bijna altijd verstandiger is om een nieuwe printer te kopen.

Informatie over de SmartBase MPC200 Toen ik deze foutmelding voor de eerste keer te zien kreeg op het venster van mijn printer, was dat bepaald een onaangename verrassing. Vooral omdat ik verder erg tevreden ben over deze printer!
Meteen Canon gebeld, geschrokken van het antwoord (vooral vanwege de prijs!), gezocht op het internet, en ontdekt dat ik bepaald niet de enige ben met dit probleem. Zoek voor de aardigheid maar eens op de trefwoorden 'Canon', 'waste', 'full', 'error'.

Veel informatie voor bepaalde typen Canon-printers is te vinden op
http://www.neilslade.com/Papers/inkjetstuff11.html.
Voor het type printer dat ik zelf heb, de Canon SmartBase MPC200, heb ik een aantal zaken op een rijtje gezet. Voor mezelf natuurlijk, maar misschien kan een ander er ook plezier van hebben.
Klik op het plaatje of klik hier voor gerichte informatie over de SmartBase MPC200.

Naar het begin van deze pagina